Scandalul provocat de iniţiativa UDMR-ului de retrocedarea a arhivelor către cultele religioase scoate la lumină amănunte mai puţin ştiute legate de arhivele din Transilvania care au fost transferate la Budapesta şi pe care Ungaria s-a obligat, prin Tratatul de la Trianon, să le înapoieze României. La mai bine de 91 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon aceste arhive sunt încă la Budapesta.
În cadrul dezbaterii HISTORIA, transmisă miercuri de adevarul.ro şi adevarultv.net, legate de iniţiativa UDMR de a retroceda arhivele către cultele religioase, istoricul Marius Diaconescu a făcut o serie de dezvăluiri despre arhivele ce aparţin, conform Tratatului de la Trianon, României şi care, în prezent, se află la Budapesta.
Îngrijoraţi de efectul negativ pe care l-ar putea avea asupra cercetării istoriei României propunerea parlamentarilor UDMR de a retroceda arhivele către Biserici, istoricii au dat ca drept exemplu Ungaria.
În Ungaria arhivele bisericeşti au fost secularizate (în România au fost centralizate). După 1990 s-a recunoscut dreptul de proprietate al bisericilor asupra acestor arhive, dar documentele au rămas în continuare în custodia Arhivelor Naţionale Maghiare, cu liberul acces al cercetătorilor. Arhivele nu au fost retrocedate fizic bisericilor.
Episcopul Tökes, arhivele şi Tratatul de la Trianon
În urmă cu câţiva ani, episcopul Tökes a revendicat de la Arhivele Naţionale ale României arhiva Liceului Reformat din Sighetul Marmaţiei, păstrată parţial la Direcţia Judeţeană Maramureş a Arhivelor Naţionale. Episcopul „a uitat” însă să revendice grosul arhivei aceluiaşi Liceu Reformat care se află în Ungaria (legile din acestă ţară nu îi permit acest lucru). La Debrecen, în Biblioteca Colegiului Reformat, ea se păstrează înregistrată sub un alt nume (Actele familiei Stoica). Acolo a ajuns în 1919, în timpul revoluţ