Situaţia economică la nivel mondial se schimbă dramatic în contextul crizei economice, şi mulţi experţi acuză breşele din sistemul capitalist şi ineficienţa unor forme de guvernământ. Monarhia continuă să fie elogiată în multe dintre statele lumii, iar socialismul pare că a apus.
Romanialibera.ro îţi prezintă situaţia economică a statelor lumii, grupate în funcţie de forma de guvernământ. A fost luat în considerare produsul intern brut pe cap de locuitori raportat la puterea de cumpărare, conform datelor furnizate pentru anul 2010 de către Fondul Monetar Internaţional.
Pentru realizarea acestor calcule au fost luate în considerare statele cu peste 3 milioane de locuitori.
Monarhie absolută
În aceste ţări, monarhul deţine puterea absolută în stat. Parlamentul, dacă există, are un rol decorativ.
Monarhia absolută se găseşte în foarte puţine state ale lumii, cel mai mare dintre acestea fiind Arabia Saudită, care are o populaţie de peste 27 de milioane de locuitori şi un PIB pe cap de locuitor egal cu 22.607 dolari, ca urmare a uriaşelor rezerve de petrol.
Monarhia constituţională
În cazul monarhiei constituţionale, Guvernul primeşte vot de încredere din partea Parlamentului, iar rolul regelui este unul ceremonial, el având puteri limitate. Această formă de guvernământ este considerată ca fiind stabilă, deoarece monarhul, deşi nu este ales în mod direct de către cetăţeni, nu se implică la nivel public în politica statului. Printre ţările cu o astfel de formă de guvernământ se numără Belgia, Japonia, Canada; Danemarca, Norvegia, Spania, Suedia, Olanda sau Marea Britanie.
Media PIB-ului pe cap de locuitor al celor mai populate ţări unde se întâlneşte monarhia constituţională ca formă de guvernământ este de 27.866 dolari.
De asemenea, există o formă aparte de monarhie constituţională: cea în care monarhul exercită puterea al