Guvernul a convenit, miercuri seara, cu Fondul Monetar Internaţional să extindă lista proiectelor UE prioritare, de la 60 la 100 investiţii publice, fiind preluate însă doar lucrări care necesită o finanţare modică, în valoare totală de sub 1 miliard euro, din care 586 milioane euro finanţare UE, relatează Mediafax.
Aproape toate aceste proiecte, semnate în intervalul 2009-2011, au în prezent un grad de execuţie de 0,%, ca şi majoritatea celorlalte 60 de investiţii iniţiale, Guvernul angajându-se să le aducă într-un timp record, până la sfârşitul anului viitor, aproape de un nivel de realizare de 50%. Proiectele trebuie finalizate în perioada 2012-2015.
Comparativ cu cele 60 de proiecte UE luate în calcul iniţial, noile investiţii sunt printre cele mai reduse din punct de vedere valoric.
Cele 100 de proiecte au fost discutate miercuri seara de reprezentanţii Guvernului cu cei ai FMI şi publicate imediat pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene.
În noua formă, lista include proiectele de:
Au fost suplimentate şi proiecte de infrastructură rutieră, dar cu includerea tot a unor investiţii cu valoare redusă. Astfel, au fost preluate lucrările la:
Pe listă au fost introduse şi proiecte de îmbunătăţire a siguranţei traficului, cu sisteme de management al traficului de nave pe Dunăre (12 milioane euro) şi pe Canalul Dunăre-Marea Neagră (3 milioane euro). La acestea se adaugă:
Toate aceste proiecte însumează o valoare de 957 milioane euro, din care 586 milioane euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene.
Agenţia MEDIAFAX a anunţat, anterior, că Guvernul a redactat o listă cu 60 proiecte finanţate de UE care vor fi urmărite prioritar, majoritatea la un stadiu de execuţie cu puţin peste 0% deşi valoarea totală a acestora depăşeşte 7 miliarde euro, intenţia fiind ca ritmul lucrărilor să avanseze măcar cu 5-10% până la finele an