Guturaiul, boala sezoniera, mai frecventa toamna si primavara, se transmite extrem de usor, de cele mai multe ori printr-un stranut neprotejat si se caracterizeaza prin slabiciune generala, durere surda de cap si frisoane.
Persoanele care racesc foarte des sunt cele care nu respecta un regim de viata sanatos, dorm putin, se hranesc irational, haotic, traiesc si lucreaza intr-un mediu viciat cu gaze si pulberi iritante.
Guturaiul incepe cu o senzatie de infundare a nasului si urechilor, usturime in gat, lacrimare a ochilor, tuse seaca, stranuturi dese, secretie nazala apoasa si abundenta. Bolnavul acuza dureri de cap, o stare de indispozitie, oboseala, mici frisoane, stare subfebrila, scaderea poftei de mancare, uneori insomnie.
Guturaiul poate fi prevenit fortificand organismul prin consum de antibiotice naturale, precum ceapa, usturoi, propolis, miere, radacina de hrean, suc de struguri. Bogate in vitamine, minerale, dar si alte substante active, aceste produse intaresc sistemul imunitar, sporindu-i capacitatea de a lupta cu virusurile. Marii mancatori de ceapa si usturoi racesc foarte rar si atunci fac forme usoare si se vindeca repede.
Medicii recomanda, de asemenea, evitarea contactului cu persoanele deja racite, lucru aproape imposibil, mai ales in mijloacele de transport in comun, in magazine si, in general, acolo unde exista o colectivitate.
Antibioticele, contraindicate
Guturaiul nu se trateaza cu antibiotice, aceasta greseala putand duce la complicatii dintre cele mai grave. Antibioticele lupta cu infectiile bacteriene, si nu contra virusurilor.
Daca ai racit incepe sa bei ceaiuri aromate din busioc, macese, scortisoara, flori de soc, cimbrisor, la care poti adauga felii de lamaie cate vrei. Ceaiul se bea cald si nu fierbinte. Ceaiul fierbinte irita si mai tare gatul si vindec