Grecia a anunţat schimbarea în totalitate a Statului-Major militar. Înlocuirea intervine în mijlocul unei crize economice şi politice fără precedent care ar putea antrena căderea guvernului socialist al premierului Papandreu.
Ministerul elen al Apărării a precizat că un consiliu de securitate a statului, reunit sub preşedinţia premierului Georges Papandreu, a înlocuit cei patru şefi ai armatei, şeful Statului-Major al armatelor, şefii Statelor-Majore ale armatei terestre, marinei şi armatei aerului şi a eliberat din funcţii ofiţeri superiori din armata terestră şi din marină. O sursă din acest minister a afirmat că reuniunea era programată de multă vreme, că această amplă remaniere era prevăzută şi nu are nici o legătură cu situaţia politică. Statul-Major grec este reînnoit la fiecare doi sau trei ani. Ofiţerii superiori înlocuiţi ieri fuseseră numiţi în 2009 de precedentul guvern condus de conservatori, cu excepţia şefului Statului-Major al marinei, desemnat anul trecut de actualul guvern socialist.
Specialiştii politicii elene arată că şefii de guverne ai Greciei, indiferent din ce familie politică fac parte, schimbă Statul-Major militar înaintea unei alternanţe politice anticipate, numind oameni favorabili propriei tabere. De la căderea regimului coloneilor în 1974, guvernele elene ţin sub control Statul-Major, numind adesea militarii în funcţie de culoarea politică.
Anunţul-surpriză al lui Papandreu privind organizarea unui referendum în ianuarie 2012 şi înfruntarea unui riscant vot de încredere în Parlament, vineri, a reaprins speculaţiile referitoare la căderea guvernului şi/sau alegeri anticipate, în timp ce guvernul nu mai dispune decât de o majoritate de 152 de deputaţi din ansamblul de 300.
Polemică
Opoziţia a atacat imediat guvernul pentru această decizie care „accentuează climatul de incertitudine şi de îngrijorare în rândul