Tulburările sexuale şi cele de stres post-traumatic, ca şi epuizarea la locul de muncă sunt mai frecvente decât se crede. Sursa: SHUTTERSTOCK
Datele oficiale spun că, de departe, cea mai frecventă afecţiune psihică la români este boala depresivă majoră. Aceasta este urmată de tulburările legate de consumul de diverse substanţe, tulburările de anxietate, cele de somn şi, la o distanţă mai mare, tulburările de personalitate. În practică însă, lucrurile stau altfel.
"Există şi o statistică neoficială, în care România are într-adevar mulţi bolnavi depresivi, dar are şi multi oameni care suferă de tulburare de stres post-traumatic, tulburări ale funcţiei sexuale şi epuizare la locul de muncă", este de părere Gabriel Diaconu, psihiatru la Clinica "Sapiens Medical Center" din Bucureşti.
Mânia, frica, nervozitatea apar şi după traume
Stresul post-traumatic este efectul pe termen lung al evenimentelor traumatizante. Se manifestă prin stări de şoc, mânie, nervozitate, frică sau sentimente de vinovăţie, care se accentuează cu timpul şi îi împiedică pe bolnavi să aibă o viaţă normală.
Disfuncţia sexuală devine o afecţiune psihică atunci când bolnavul nu suferă de o boală sau tulburare organică şi problema persistă pentru o perioadă mai lungă de timp.
Epuizarea la locul de muncă se caracterizează prin oboseală mintală şi fizică accentuată cauzată de stresul prelungit de la job. Afecţiunea reduce productivitatea şi vă stoarce de energie.
Prevalenţa unei anumite boli psihice este diferită în funcţie de mediul de viaţă. În mediul urban românesc, depresia ocupă primul loc, în timp ce la nivel rural cea mai mare problemă este dependenţa de alcool, aceasta fiind şi principala cauză a mortalităţii.
Boli care ne împing spre suicid
Deşi specialiştii apreciază că din ce în ce mai mulţi oameni din clasa de mijloc devin mai atenţi la psihicul l