Președintele Traian Băsescu a anunțat, joi seara, că în discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) s-a vorbit de o creștere economică de 1,7-2,7% din Produsul Intern Brut (PIB) și de un deficit de 1,9%. Daniel Dăianu, fost ministru de Finanțe, consideră că nu doar la deficit ar trebui să ne uităm, ci și la cum ajungem la acest deficit. Sursa: evz
”Corecția fiscală se poate face fie prin reducerea drastică a cheltuielilor publice, fie prin menținerea lor la un nivel acceptabil, dar o mai bună colectare a veniturilor fiscale și o creștere a absorbției fondurilor europene”, a declarat, pentru evz.ro, Dăianu. Dacă taie prea mult din cheltuielile publice Guvernul ar putea pune în pericol creșterea economică.
Potrivit acestuia, atunci când vorbim despre deficit ar trebui să extindem discuția și asupra nivelului cheltuielilor publice și a eficienției investițiilor. De asemenea, Dăianu consideră că trebuie ținut un ochi și asupra modalității în care vor fi cheltuiți banii. Astfel că, dacă ne trezim cu ceva mai multe fonduri la buget ar trebui fie să-i economisim și să creăm un fond de stabilitate financiară, în caz de furtună, fie să îi utilizăm pentru susținerea investițiilor, adică pentru asigurarea cofinanțării la proiectele pe fonduri europene.
”Deși președintele afirmă că avem toate ancorele în caz de furtună în zona euro, eu nu aș fi atât de optimist. Ancorele sunt alea care sunt. Dacă piețele îngheață nu vor fi suficiente cele cinci miliarde de euro de la FMI”, a adăugat Dăianu.
În niciun caz banii nu ar trebui băgați anul viitor în indexări de pensii și salarii, deoarece 2012 este un an în care incertitudinea este mai mare decât în acest an. Grecia a demonstat că lucruri neașteptate pot apărea în fiecare zi și deocamdată nu știm ce se va întâmpla cu filialelor de pe piața locală ale băncilor grecești.
”Nu ne p