Guvernul a aprobat aseară în şedinţă o listă cu 100 de proiecte de investiţii realizate cu fonduri europene ce vor fi urmărite şi realizate în mod prioritar, extinzând de la 60 la 100 şi în scurt timp la 200 numărul proiectelor prioritare cofinanţate din bani europeni ce vor fi monitorizate.
Ministerul Afacerilor Europene a publicat pe site-ul propriu o listă cu 60 de proiecte, cu o valoare totală de 7,2 mld. euro, din care reiese că peste 90% din acestea, echivalentul a 6,6 mld. euro, sunt proiecte de mediu şi de transport. Majoritatea au un stadiu de execuţie de 0-10%, dar ar trebui terminate în perioada 2012-2015. Includerea a 100 de proiecte ar împinge valoarea totală a acestora la peste 10 mld. euro, potrivit estimărilor ZF pe baza valorii medii a unui proiect.
Lista cu cele 60 de proiecte fusese anunţată de premierul Emil Boc şi confirmată de ministrul afacerilor europene Leonard Orban, cel în sarcina căruia cade obligaţia de a cheltui cele 18 miliarde de euro încă nefolosite de la UE. Emil Boc: "Lista va fi postată pe site-ul guvernului astfel încât orice cetăţean al României să poată monitoriza modul în care se implementează un proiect european concret. Fiecare în comunitatea unde trăieşte să poată să urmărească graficul de implementare şi dacă se realizează la timp".
Totuşi lista celor 60 de proiecte cuprinde o serie de investiţii care însumate înseamnă peste 7 miliarde de euro (din care 4,7 miliarde de euro reprezintă finanţare de la Uniunea Europeană), dar nu toate sunt proiecte care pot fi identificate în mod concret.
Cum poate identifica concret, pe teren, "orice cetăţean al României", cum dă asigurări şeful guvernului, un proiect de tipul: "Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Ilfov"? Ministrul Leonard Orban explică că s-a ales soluţia de a prezenta în unele cazuri situaţia