OMV Petrom ar putea descoperi la Totea, judeţul Gorj, cel mai mare zăcământ de gaze naturale de pe teritoriul României din ultimii 6 ani, compania deja extrăgând din acest perimetru circa 3% din producţia totală prin intermediul unei sonde experimentale săpate la o adâncime de 3.600 de metri.
La jumătatea acestui an Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a anunţat că rezultatele obţinute din forarea sondei 4.539 Totea indicau faptul că în zona Olteniei ar putea fi un zăcământ major de gaze, rezultatele începând să prindă contur odată cu extracţia primelor cantităţi de probă.
Ieri 3% din producţia zilnică de gaze a Petrom venea tocmai prin intermediul sondei Totea, aceasta fiind în prezent cea mai mare sondă onshore de gaze şi condensat din România în ceea ce priveşte volumul producţiei.
Producţia sondei, de circa 430.000 de metri cubi de gaze pe zi sau 157 de milioane de metri cubi pe an, acoperă peste 1% din consumul intern de gaze al României, care s-a ridicat anul trecut la 13,8 miliarde de metri cubi. Preţul de vânzare a gazelor din producţia internă este fixat de autoritatea de reglementare la 495 de lei pe mia de metri cubi, astfel că producţia sondei de la Totea este evaluată la circa 78 mil. lei pe an (18 mil. euro). Reprezentanţii Petrom cred însă că potenţialul de exploatare este mai mare.
"Totea este un proiect foarte important pentru noi şi pentru România, având în vedere potenţialul zăcământului. Evaluarea ar putea confirma cea mai mare descoperire onshore de gaze de pe teritoriul României din ultimii şase ani", a declarat Johann Pleininger, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie.
Iniţial, Petrom a realizat un program de seismică 3D în această zonă, prin care a făcut o radiografie a subsolurilor pentru a vedea dacă sunt sau nu pungi de hidrocarburi. După int