BNR a redus ieri dobânda de politică monetară la 6% mizând pe consolidarea procesului de dezinflaţie
Călin Rechea: S-a trecut la relaxare monetară pe toate fronturile
Cristian Păun: Decizia este inflaţionistă şi distructivă pentru economie
După revenirea inflaţiei în coridorul ţintei de inflaţie de 3% a Băncii Naţionale a României, instituţia a decis ieri coborârea dobânzii de politică monetară la 6%, de la 6,25%. Banca centrală şi-a motivat decizia prin consolidarea procesului de dezinflaţie, după ce timp de patru luni creşterea indicelui preţurilor de consum şi-a redus dinamica. "Este un mesaj de încredere în stabilizarea inflaţiei", a declarat pentru Curierul Naţional consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Măsura de ieri este considerată însă ca fiind ea însăşi generatoare de inflaţie şi distructivă pentru economie de către Cristian Păun, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice. "Va altera economisirile voluntare ale populaţiei care vor fi mai prost remunerate. Expansiunea monetară va fi şi ea încurajată", ne-a declarat acesta.
Analistul financiar Călin Rechea spune că decizia Băncii Naţionale vine prea târziu pentru a stimula creşterea economică şi că nu vizează decât o reducere a costurilor la care se finanţează statul. Relaxarea politicii monetare va descuraja atragerea capitalului străin şi coagularea resurselor interne, efectul urmând să fie pierderea de competitivitate a economiei naţionale şi aruncarea acesteia în subdezvoltare. "Există o prăpastie mare între ceea ce afirmă BNR şi ceea ce se întâmplă în realitate", a mai zis Rechea subliniind că obiectivul economisirii interne este lipsit de orice stimulent. Valoarea banilor depozitaţi este erodată de inflaţie, iar reducerea dobânzii favorizează expansiunea inflaţionistă a cantităţii de bani care în septembrie a consemnat un nou maxim istoric d