Pe fundalul crizei elene, guvernul lui Boiko Borisov a introdus în parlamentul bulgar un buget „postelectoral” din care lipsesc majorările promise de pensii şi salarii. Guvernul îşi lasă o rezervă strategică pentru eventuala deteriorare a situaţiei, punând un deficit de numai 1,3%. Ministrul de finanţe, Simeon Diankov, a promis că, în câţiva ani, bulgarii vor trăi mai bine decât grecii...
Nu întâmplător, proiectul de buget pentru anul viitor a fost introdus în Parlament după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și locale. A devenit clar că nu mai sunt bani pentru majorarea promisă a pensiilor și a salariului minim, şi tocmai această promisiune a înclinat, se pare, balanța în favoarea partidului de guvernământ GHERB. Vor fi majorate, nu se știe însă cu cât, numai pensiile, cele de până la 100 de euro. Patronatul s-a declarat împotriva majorării salariului minim până la echivalentul a 145 de euro.
„Trebuie să facem mai mult cu bani mai puțini”, a explicat situația premierul bulgar, Boiko Borisov. Guvernul contează în primul rând pe o absorbție de câteva ori mai mare a fondurilor europene, ceea ce nu este deloc o sursă sigură.
Cu 25 de milioane de euro mai mult decât anul trecut va primi învățământul. Vor fi majorate într-un mod simbolic, cu 5 milioane de euro, fondurile pentru sănătate. Statul va asigura 250 de milioane de euro pentru cofinanțarea unor proiecte europene realizate de primării.
Deficitul bugetar trebuie să fie redus la 1,3% din PIB. În acest mod va exista un fond de garanție în valoare de 1,7% din PIB pentru a se reacționa la o eventuală extinderea crizei elene. Rezerva fiscală va fi menținută la actualul nivel de 2,3 miliarde euro - în scopul de a avea o garanție mai mare pentru stabilitatea sistemului financiar.
Nu vor fi majorate taxele, care sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Taxa unică