Reducerea plafoanelor maxime ale tarifelor de interconectare, anuntata miercuri de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), va aduce prejudicii companiilor din domeniu, iar reducerea veniturilor acestora le va reduce capacitatea de a investi in calitatea serviciilor, spun reprezentantii operatorilor telecom contactati de DailyBusiness.ro.
"Ne vom conforma deciziei ANCOM atunci cand aceasta va fi adoptata, dar dorim sa subliniem, asa cum am facut si pe parcursul sesiunilor de consultare, ca aceasta ajustare a tarifelor de interconectare nu este necesara si este nefundamentata din punct de vedere economic", a declarat pentru DailyBusiness.ro Razvan Ionescu, director reglementare Romtelecom.
Acesta considera ca tarifele existente ar trebui mentinute pana la finalizarea noilor modele de cost de tip LRIC (Long-Run Incremental Cost), care se estimeaza ca vor fi realizate pana la finalul anului viitor, fiind astfel respectate termenele impuse de Comisia Europeana in acest sens.
"Consideram ca reducerea acestor tarife va aduce prejudicii in primul rand operatorilor, utilizatorii finali beneficiind deja de tarife foarte reduse pe pietele cu amanuntul", spune reprezentantul Romtelecom.
Totodata, Dorin Odiatiu, marketing director al Orange Romania, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca "reglementarile excesive pot produce efecte negative asupra pietei, operatorilor si, in final, a utilizatorilor".
"Efecte precum reducerea veniturilor si deci a capacitatii de a investi pot impacta inovatia, calitatea si diversitatea serviciilor", spune reprezentantul Orange, care crede ca datorita competitiei puternice pe piata telefoniei mobile din Romania, utilizatorii romani beneficiaza deja de cele mai mici tarife din UE in conditii de calitate a serviciilor egale sau superioare.
Si Se