Premiile acordate miercuri seară de Fundaţia „Dinu Patriciu“ au scos din anonimat tineri şi adulţi care pun pasiune în ceea ce fac.
„Dacă ceea ce faci nu schimbă lumea, atunci nu faci ceea ce trebuie" - este mesajul pe care câştigătorul de anul trecut al premiului I la secţiunea „Elevul anului", Tudor Tiron Giurgică, l-a transmis finaliştilor, înaintea decernării premiilor. Poveştile câştigătorilor de anul acesta demonstrează că toţi fac exact ceea ce trebuie. Deşi criteriile de evaluare a concurenţilor au fost diferite în funcţie de secţiune, un criteriu comun tuturor categoriilor a fost implicarea în proiecte de voluntariat. Cu alte cuvinte, câştigătorii sunt oameni altruişti, care pun satisfacţia profesională mai presus de câştigul material.
Cheia de boltă a carierei
O astfel de persoană este şi Daniela Ceredeev, desemnată cea mai bună profesoară din învăţământul preuniversitar. Ea predă limba română şi religie la Şcoala cu clasele I-VIII „Vatra Moldoviţei", din Suceava. Daniela spune că voluntariatul a devenit în ultimii ani „cheia de boltă" a carierei sale. „Voluntariatul e felul meu de a spune (şi a arăta!) că mi-s dragi oamenii simpli în mijlocul cărora trăiesc de aproape 15 ani, că-i iubesc pe copiii cu care lucrez, că-mi doresc să fac ceva pentru a le schimba viaţa", spune profesoara.
Din 2009, Daniela organizează un program opţional pentru elevii din clasa a VIII-a, care să-i încurajeze să citească. Anul şcolar trecut, la opţionalul „Citeşte şi tu!" au participat 60 de elevi din clasele V-VIII. În fiecare an, de Ziua Mondială a Cărţii, profesoara organizează „O oră de lectură", în timpul căreia curtea şcolii sau sala de sport se transformă într-o mare sală de lectură în care fiecare participant citeşte un text preferat.
Au vândut felicitări şi au cumpărat mese
Un alt dascăl premiat este Mirela Sp