Foto: Brendan McDermid / REUTERS Falimentul companiei de brokeraj MF Global şi criza datoriilor au revelat că reformele financiare încercate în ultimii trei ani, de la falimentul Lehman Brothers, au eşuat în a face sistemul financiar mai sigur şi mai protejat.
Bill Gross, managerul PIMCO – cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume – spune că nici băncile americane nu au făcut îndeajuns de multe pentru a se asigura că sunt bine capitalizate iar trecerea înapoi la un sistem unde activitatea bancară şi cea de investiţii sunt separate va face domeniul atractiv şi va readuce încrederea.
“Avem azi un exemplu mai bun decât MF Global în termeni de amestecare a celor două aspecte particulare de alocare a capitalului?”, se întreabă Gross. “Cu cât ne apropiem mai mult de separarea celor două, presupun că vom sta mai bine din punctul de vedere al reformei”, a completat managerul.
MF Global nu este o bancă, ci o companie de brokeraj condusă de fostul director al Goldman Sachs, Jon Corzine. Firma a cerut falimentul luni, după ce o posibilă vânzare a companiei a căzut.
FBI şi procuratura federală investighează modul în care au dispărut de la MF Global fonduri de 600 de milioane de dolari aparţinând clienţilor, chiar înainte de intrarea firmei de brokeraj în faliment, scrie CNN. Investigaţia este desfăşurată împreună cu alte autorităţi de reglementare, inclusiv Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA şi Comisia pentru Tranzacţii Futures cu Materii Prime.
Prăbuşirea companiei este pusă, parţial, în seama unor plasamente de 6,3 miliarde de dolari pe datoria unor state din Europa. Cu sediul în New York, MF Global a declarat active de 41 de miliarde de dolari şi datorii de 39,7 miliarde de dolari. Spre comparaţie, asta înseamnă cam cât este tot bugetul României pe un an.
Problemele arată ca nu s-a schimbat nimic faţă de abordările anterio