Presiunea de depreciere a leului şi tensiunile externe nu au speriat BNR atât de mult încât să amâne din nou relaxarea politicii monetare, astfel că banca centrală a decis, în sfârşit, să reducă dobânda-cheie la 6%, lansând totodată un apel "voalat" către bănci să ieftinească creditele şi să încurajeze economisirea.
Reticenţa de până acum a BNR faţă de reducerea dobânzii-cheie a fost justificată, de nenumărate ori, şi prin riscul încurajării unor speculaţii de curs împotriva leului.
"Chiar dacă leul s-a depreciat după anunţ din cauza surprizei, riscul creşterii puternice a cursului este limitat. Reducerea dobânzii nu este atât de mare pentru a determina - ceteris paribus - schimbarea opticii investitorilor", spune Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
BNR a anunţat ieri un curs în urcare cu 0,25 bani, la 4,3460 lei/euro, iar la finalul sesiunii interbancare cotaţiile s-au apropiat de 4,35 lei/euro. După ce cursul a trecut de pragul de 4,3 lei/euro în septembrie, cotaţiile au rămas preponderent peste acest nivel.
Nici Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, nu se aşteaptă la o depreciere semnificativă a leului după această decizie, deoarece în prezent investitorii sunt mai preocupaţi de fundamentele macroeconomice şi posibilul impact asupra României al crizei datoriilor decât de randamentele obţinute şi aversiunea la risc este factorul care determină deciziile de investiţii.
Moneda naţională îşi păstrează atractivitatea, în condiţiile în care dobânda în termeni reali în România este încă mare, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, amintind că multe bănci centrale din Europa au în acest moment rate reale ale dobânzii negative.
Diminuarea dobânzii de politică monetară a fost o surpriză pentru cei mai mulţi analişti.
Ce va fi cu dobânzile la credite
Reducerea dobâ