România încă nu inspiră suficientă încredere investitorilor străini, continuând să aibă probleme cu birocraţia şi corupţia, ceea ce o trasformă într-o ţară cu o reputaţie proastă, a semnalat ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris.
Oficialul arată, fără a generaliza, că există companii mici şi mari care se confruntă cu problema "şpăgii", motiv pentru care autorităţile trebuie să se concentreze să schimbe reputaţia ţării.
"Este important să se reducă şi birocraţia, care continuă să fie o problemă pentru România. În Marea Britanie am luptat cu birocraţia astfel încât este posibil acum să se înfiinţeze o afacere nouă în mai puţin de două săptămâni. IMM-urile sunt o sursă foarte importantă de creştere economică şi de noi locuri de muncă.
Dezavantajul principal este reputaţia României - nu are o reputaţie bună, nu are o reputaţie de ţară curată şi transparentă pentru afaceri. După părerea mea, reputaţia României nu corespunde sută la sută cu realitatea, dar reputaţia contează mult, mai ales pentru un investitor, pentru un investitor din Marea Britanie unde sunt legi stricte împotriva corupţiei, inclusiv corupţia în străinătate. Deci, eu cred că este foarte important să se schimbe reputaţia României în acest sens", a declarat Martin Harris într-un interviu acordat Mediafax.
În acest sens, oficialul a explicat că este important ca piaţa să fie predictibilă şi transparentă.
"Pentru România, flexibilitatea pe piaţa muncii este foarte importantă, absorbţia fondurilor europene, care este o sursă foarte importantă pentru creştere economică în viitor, şi atragerea mai multor investitori străini aici", a mai spus Martin Harris.
Parteneriatul Romîniei cu FMI este văzut cu ochi buni de ambasador, pentru că a generat o stabilitate macroeconomică şi şi un nivel scăzut al datoriei publice. De altfel Harris consideră că în aproxima