Tratatul de la Lisabona nu prevede posibilitatea ca o ţară să iasă zona euro fără ca aceasta să părăseacă şi Uniunea Europeană, a precizat joi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, în contextul dezbaterilor privind o eventuală ieşire a Greciei din uniunea monetară în cazul unui eşec la referendumul privind noul plan de salvare.
"Tratatul nu prevede ieşirea din zona euro fără ieşirea din Uniunea Europeană", a subliniat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, în cadrul unei conferinţe de presă. "Aceasta este situaţia actuală", a mai spus Karolina Kottova. Ea a adăugat că în acest moment nu poate intra în discuţii privind detaliile legate de acest subiect, precizând că la reuniunea G20 de la Cannes au loc convorbiri la cel mai înalt nivel.
Benedicta Marzinotto, expert în cadrul think tank-ului Bruegel, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că, în cazul în care Grecia va intra dezordonat în incapacitate de plată în urma unui eşec la referendum şi va cere ieşirea din zona euro, Atena nu va putea părăsi uniunea monetară fără a ieşi din UE.
"Pentru ca Grecia să iasă din zona euro, trebuie să existe o solicitare în acest sens din partea guvernului. Dar, trebuie subliniat că, în prezent, conform Tratatului de la Lisabona, nu este posibil ca o ţară să iasă doar din zona euro, ci va trebui să iasă din Uniunea Europeană. În Tratat există un articol care prevede că ţările au posibilitatea să iasă din Uniunea Europeană, dar nu au posibilitatea să iasă doar din zona euro", a punctat Benedicta Marzinotto, atrăgând totodată atenţia că "ieşirea din Uniunea Europeană ar avea consecinţe majore pentru Grecia".
Pe de altă parte, Amadeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn, a declarat că livrarea celei de-a şasea tranşe de 8 miliarde de euro din ajutorul pentru Grecia conven