Primul laborator pentru creşterea sturionului în Banat este finalizat. Parte a unui proiect al grupului de firme Izometal-Magellan, în valoare de peste 25 de milioane de lei, heleşteul şi hala cu instalaţiile aferente acvaculturii au fost deja amenajate. Etapa următoare o reprezintă popularea cu sturioni, păstrăvi şi şalău, fiind estimate producţii de peşte de peste 30 de tone pe an.
Herneacova va deveni curând cea mai interesantă şi atractivă locaţie de agrement de lângă Timişoara. Cel puţin aşa promite conducerea grupului de firme Izometal-Magellan. Primul dintr-o serie de proiecte ambiţioase este un proiect important în domeniul acvaculturii, care este aproape finalizat. La Herneacova a fost amenajat un heleşteu de 7,1 hectare, pentru creşterea peştelui de apă dulce, pentru carne, şi o microfermă şi o hală pentru creşterea şi comercializarea sturionilor, pentru carne şi producţia de icre negre. Valoarea acestui proiect este de peste 25 de milioane de lei, din care circa 13 milioane reprezintă finanţare nerambursabilă.Georgică Cornu, managerul general al grupului de firme Izometal-Magellan, spune că este prevăzută o producţie între 300 şi 2.000 de kilograme de icre negre pe an şi circa 30 de tone de carne de peşte, din care jumătate vor fi sturioni. Potrivit acestuia, popularea lacului şi a laboratorului cu sturioni trebuie finalizate până la mijlocul lunii iulie a anului viitor.
Fiind considerată de piscicultori drept una dintre cele mai moderne din ţară, ferma de creştere a sturionilor de la Herneacova este destinată creşterii şi reproducerii sturionilor de Dunăre, în cadrul a şase sisteme cu apă recirculată, la care se adaugă o staţie de reproducere, bazată pe surse de energie regenerabilă. Întreaga fermă poate fi considerată astfel un mare “laborator” în care cercetători consacraţi pot să desfăşoare activităţi de cercetare sau d