Judeţul Mureş se va putea mândri cu prima instalaţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor din ţară. Construcţia face parte proiectului de management al deşeurilor judeţului, finanţat de Uniunea Europeană.
Conducerea Consiliului Judeţean Mureş a semnat astăzi contractul de lucrări pentru execuţia unui depozit zonal de deşeuri şi a unei instalaţii de tratare mecano-biologică, ce vor fi amplasare în localitatea Sânpaul. De asemenea, asocierea de firme care a câştigat licitaţia va realiza şi închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din Târgu-Mureş (Cristeşti), Reghin, Iernut, Luduş şi Sovata. Contractul de realizare a lucrărilor este de peste 100 de milioane de lei, iar termenul de execuţie a lucrărilor este de 18 luni.
Potrivit conducerii CJ Mureş, instalaţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor este unică în ţară, o construcţie asemănătoare existând în Germania. Intslaţia va procesa 65.000 de tone de deşeuri pe an, ar va ajunge la o capacitate de 120.000 de tone pe an în 2015.Depozitul zonal de deşeuri de la Sânpaul va avea trei celule şi va putea depozita 5 milioane de metri cubi de deşeuri.
Aceste construcţii reprezintă doar o parte din proiectul "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide din judeţul Mureş". În prezent Consiliul Judeţean se află în faza de evaluare a ofertelor pentru realizarea unei Staţii de Transfer, Sortare şi a unei unităţi de compostare pentru zona Târgu-Mureş (în sat Vălureni comuna Cristeşti), iar la sfârşitul lunii noiembrie se va afla firma care va executa şi naici lucrarea.
Pentru partea de implementare a colectării separate a deşeurilor reciclabile, atât în mediul urban cât şi în rural şi pentru implementarea colectării separate a deşeurilor menajere biodegradabile de la 80% din gospodăriile din muncipiul Târgu-Mureş se va organiza pe viitor o licitaţie.
Valoarea toatlă a proiectului