Banca Mondială (BM) arată cu degetul statele membre ale Uniunii Europene, în special Cipru şi Marea Britanie, ca fiind unele dintre principalele destinaţii pentru spălarea de bani, scrie EUobserver.
Organismul, cu sediul la Washington, a remarcat, într-un raport, faptul că, din 150 de cazuri de corupţie la nivel înalt expuse în ultimii ani, doar Marea Britanie, alături de Insulele Bermude, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Insula Man şi Jersey au găzduit 172 companii utilizate în scheme criminale.
Deşi este un stat foarte mic, Cipru a găzduit 15 dintre companiile corupte demascate. Totodată, şi ţările non-UE din Europa - Liechtenstein (28) şi Elveţia (7) - au jucat un rol important.
"Corupţia este estimată a fi de cel puţin 40 miliarde dolari anual. Astfel, fonduri destinate pentru şcoli, asistenţă medicală şi infrastructură, în economiile cele mai fragile din lume, sunt deturnate şi ascunse departe, în centrele financiare ale lumii şi în paradisurile fiscale", a declarat autorul studiului Băncii Mondiale, Ngozi Okonjo-Iweala, un ministru nigerian.
Banca Mondială a lansat, de asemenea, un semnal de alarmă asupra "trusturilor" şi "fundaţiilor" - entităţi non-profit financiar, care pot, de asemenea, să fie utilizate pentru a efectua transferuri bancare dubioase.
Trusturile pot fi impenetrabile din cauza legilor de confidenţialitate care protejează identitatea proprietarului. Acestea provoacă, de asemenea, probleme de recuperare a activelor, pentru că, o dată ce un trust se formează, activele sale nu mai fac parte, în mod legal, din bunurile persoanelor care au dat banii. Trusturile au reprezentat doar cinci la sută din cazuri, însă Banca Mondială se arată îngrijorată de faptul că doar Liechtenstein are cel puţin 40.000 de cazuri.
Banca Mondială (BM) arată cu degetul statele membre ale Uniunii Europene, în special Cipru şi