Șase foști aliați ai premierului Silvio Berlusconi din parlamentul național l-au îndemnat pe acesta să renunțe la guvernanță, după ce guvernul său nu a reușit să cadă de acord înaintea summitului de la Cannes asupra reformelor economice promise liderilor UE care trebuie implementate urgent, scrie BBC.
Deputaţii care fac parte din această mișcare de rebeliune au scris o scrisoare deschisă prin care cer "o nouă fază politică şi un nou guvern" care să pună în aplicare reformele convenite cu partenerii Italia din zona euro.
Scrisoarea a fost semnată de Roberto Antonione, Isabella Bertolini, Destro Giustina, Fabio Gava, Pittelli Giancarlo şi Giorgio Stracquadanio, conform BBC.
Înainte de a pleca spre Cannes pentru a se întâlni cu partenerii G20, Berlusconi a încheiat o ședință de guvern miercuri seară (2 noiembrie) fără nicio concluzie concretă asupra implementării reformelor cerute urgent de liderii europeni, după summitul european din 27 octombrie 2011.
Zona euro a decis atunci că una dintre măsurile de redresare economică va fi anagajamentul "neechivoc" al statelor membre în a asigura disciplină fiscală și a accelera reformele structurale pentru creștere și crearea de locuri de muncă.
Berlusconi a promis săptămâna trecută, într-o scrisoare de 15 pagini trimisă liderilor UE înainte de începerea summitului că va crește vârsta de pensionare a tuturor lucrătorilor italieni la 67 de ani până în 2026. Mai mult, a promis o serie de reforme privind piața muncii, mai mult sprijin pentru IMM-uri și că își va reduce datoria suverană la 113% până în 2014, "un pas remarcabil și o măsură foarte importantă", conform cancelarului german Angela Merkel.