Bărbatul a adunat de-a lungul timpului obiecte reprezentative pentru Cetatea Râşnovului şi le împărtăşeşte turiştilor legendele locului. Turiştii care văd colecţia bărbatului sunt impresionaţi de lucrurile făcute manual, cu multă migală, în urmă cu zeci de ani.
Bărbatul este o carte deschisă pentru turiştii care ajung la Râşnov. După o viaţă trăită în preajma zidurilor cetăţii oraşului, Gheorghe Samoilă pare să cunoască toate secretele fortăreţei. Cele mai vii mărturii ale timpurilor trecute sunt chiar obiectele pe care acesta le-a colecţionat cu grijă şi preţuire de la gospodarii satului. Colecţiile sale valoroase sunt expuse, acum, în interiorul Cetăţii Râşnov şi pot fi admirate de orice turist dornic să afle poveştile de altădată.
Pofta vine... colecţionând
Născut şi crescut lângă cetate, bărbatul de 64 de ani, a deprins o pasiune în a colecţiona monede, pălării, insigne, trofee, haine şi unelte. Fiecare obiect are o poveste interesantă şi poartă amprenta creatorului său. Cea mai veche dintre acestea este un „crăiţar" din anul 1760, iar cea mai de valoare este o monedă de argint cu chipul lui Carol I.
Click pe poze pentru mai multe imagini de la muzeul din cetate
„La început, am avut câteva monede, iar apoi, am început să strâng una câte una de unde am putut şi eu, de prin ţările prin care am umblat şi de la prieteni. Acesta a fost doar începutul. Aşa am prins gustul. După aceea, am început să caut obiecte tot mai vechi, specifice locului", explică bărbatul.
Colecţia de suflet a lui Gheorghe Samoilă este cea de lucruri folosite în cetate în perioada interbelică şi în perioada Imperiului Austro-Ungar. Din această colecţie face parte o piuă, veche de 300 de ani, folosită la măcinatul făinei de grâu. Nu lipsesc nici o pereche de schiuri, vechi de 100 de ani sau un aparat foto de la 1918.
„Cu aceşti schiuri tatăl m