Piesa de teatru intitulată Despre conceptul de faţă a fiului lui Dumnezeu (Sur le concept du visage du fils de Dieu), în regia italianului Romeo Castellucci continuă, la două săptămâni după premiera de la Paris, să fie zilnic ţinta integriştilor creştini. Sentimentul anumitor credinciosi că ar fi denigraţi îi face să se mobilizeze tot mai violent împotriva islamofobiei sau a creştinofobiei şi asta într-o ţară în care libertatea de expresie este sfântă.
În acest context, marţi seară, sediul jurnalului satiric francez Charlie Hebdo, care se pregătea să publice un număr care-l punea în scenă pe profetul Mahomed, a fost incendiat, iar site-ul publicaţiei - piratat de un grup de integrişti musulmani.
Islamul interzice, pare-se, reprezentarea profetului Mahomed - chiar dacă unii specialişti afirmă că acest lucru nu e scris nicăieri în Coran. Ca şi acum câţiva ani de zile în presa daneză, de data aceasta, ziarul satiric francez Charlie Hebdo a ales să ignore această aşa-zisă regulă, care nu este însă nicăieri scrisă, mai ales într-o ţară laică precum Franţa. În Hexagon însă există un drept, o legislaţie care consacră libertatea de expresie. Ne place sau nu, critica şi deci blasfemia sunt semne distincte ale libertăţii de expresie. "Nu există democraţie fără ireverenţă, fără parodie şi fără satiră", spunea Frédéric Mitterrand, ministrul francez al Culturii, comentând incendierea sediului revistei satirice.
Franţa, ţară laică de peste 100 de ani - mai exact din 1905 - întreţine un raport special cu sacrul. În acest context, se înscrie şi intoleranţa de care dau dovadă cei care de două săptămâni perturbă, manifestează şi întrerup piesa de teatru Despre conceptul de faţă a fiului lui Dumnezeu, în regia italianului Romeo Castellucci.
Dacă sensibilitatea unor credincioşi se poate înţelege, acest gen de problemă se reglează în faţa tribunalelor. Acest