Liderii europeni îşi pun, pentru prima oară, problema destrămării zonei euro, ceea ce forţează Grecia, cu ocazia referendumului, să ia decizia de a rămâne sau de a ieşi din grupul celor 17 state care folosesc moneda unică europeană, informează Bloomberg.
Conduşi de oficialii Franţei şi de către cei ai Germaniei, state care sunt, în prezent, cele mai importante "ancore" economice şi politice ale Europei, membrii zonei euro au luat, miercuri, decizia de a opri acordarea următoarei tranşe, în valoare de 8 miliarde de euro, a ajutorului financiar destinat Greciei, până la finalul votului, care va avea loc pe data de 4 decembrie sau pe data de 5 decembrie, în urma căruia va fi clar dacă grecii "merită" să primească o nouă tranşă de împrumut pentru a-şi salva statul de la faliment.
"Referendumul va gravita în jurul întrebării: vrea Grecia să rămână în zona euro, da sau nu?", a declarat cancelarul german Angela Merkel după o serie de discuţii privind criza, cu doar câteva ore înainte de începerea summit-ului G20 organizat la Cannes, Franţa.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat, la rândul său, că guvernul condus de premierul grec Giorgios Papandreou nu va primi "niciun ban" dacă poporul elen va respinge măsurile de austeritate cerute pentru acordarea pachetului de salvare financiară.
Ministrul de finanţe grec: Tranşa de 8 miliarde de euro "nu poate depinde de un referendum"
La Atena, Evangelos Venizelos, ministrul de finanţe al Greciei, a declarat, la câteva ore după ce oficialii eleni au primit ultimatumul din partea Franţei şi a Germaniei, că nu este de acord cu opinia primului ministru şi că a respins propunerea de organizare a referendumului, informează Reuters.
Haosul din Grecia şi incertitudinile privind zona euro au alimentat o cerere din ce în ce mai mare pentru titlurile de stat germane, considerate, în momentul de