Victimele comunismului, omagiate la Bruxelles
Cu putin timp in urma, am avut bucuria de a asculta o conferinta sustinuta de celebrul cercetator in domeniul istoriei, Bettany Hughes, care deplangea uitarea trecutului, din grija excesiva a oamenilor de astazi pentru prezent. Desi in mare masura are dreptate, mai exista, totusi, si oameni care isi amintesc de trecut, pe care il promoveaza competent si energic. Este si cazul doamnei Monica Macovei, un europarlamentar roman extrem de activ, care, in colaborare cu Fundatia Academica Civica, prezidata de doamna Ana Blandiana, a organizat la Bruxelles, chiar in incinta Parlamentului European, o expozitie cu o fantastica incarcatura emotionala: "Memoria ca forma de justitie".
Vernisajul expozitiei, aflata sub inaltul patronaj al presedintelui Parlamentului European, domnul Jerzy Buzek, a avut loc pe 18 octombrie, in cladirea Altiero Spinelli. In acest spatiu generos, numerosii invitati au putut sa studieze, intr-o tihna marcata de emotii si uneori chiar si de lacrimi furise, un spectacol mut, dar dramatic, al suferintei: douazeci si sase de panouri de fotografii si doua filme cu numele si portretele a zeci de mii de detinuti politici, ferecati, nu de putine ori pentru vecie, intre zidurile inchisorii de la Sighet.
Dupa cuvantul de deschidere al doamnei Monica Macovei, urmat de explicatiile deopotriva de tulburatoare ale doamnei Ana Blandiana si ale domnului Stephane Courtois, editorul "Cartii Negre a Comunismului" si rectorul Scolii de Vara de la Sighet, a venit momentul cel mai miscator al acestui dureros remember: in fata unor ecrane pe care rulau fotografiile fostilor detinuti, am vazut strangandu-se mai multe persoane, oameni a caror varsta te indeamna la reverenta. M-am apropiat cu sfiala de grupul lor si atunci am inteles motivul pentru care se aflau acolo: erau o parte dintre "eroii" de pe