Este stiut faptul ca un pahar de vin bun se savureaza mai bine atunci cand o muzica placuta rasuna in fundal, dar ca fiecarui tip de vin i se potriveste un anumit gen muzical este o noutate.
Pentru a savura din plin parfumul inconfundabil al unui Merlot de clasa ar trebui sa ascultam melodii interpretate de Tom Jones, relateaza ANSA.
Pe de alta parte, daca se doreste un plus de energie odata cu degustarea unui Pinot Gris, suntem sfatuiti sa ne asiguram ca avem la dispozitie un CD cu Lady Gaga.
Recomandarile nu vin din partea vreunui degustator excentric, ci sunt rezultatul unui studiu publicat de British Journal of Psychology, potrivit caruia savoarea vinurilor este asociata caracteristicilor muzicii din fundal.
Experimentul a fost efectuat in cadrul Herriot-Watt University, pe un esantion de 250 de studenti, in egala masura barbati si femei, care au fost invitati sa guste un Cabernet Sauvignon si un Chardonnay, pe fondul a patru genuri muzicale complet diferite.
Pentru aceasta experienta a fost ales pentru inceput un fragment din "artileria grea" Carmina Burana, compus de Carl Orff in perioada 1935-1936, apoi unul fin si rafinat din Spargatorul de Nuci al lui Chaikovsky, urmat de prospetimea si energia degajate de Just Can't Get Enough interpretata de Nouvelle Vague si, in final, calda si lenta Slow Breakdown a lui Michael Brook.
Dupa cinci minute dedicate acestora, subiectii au fost invitati sa asocieze adjectivele descriptive ale fundalurilor muzicale cu savoarea vinului degustat, rezultatele obtinute confirmand ipotezele specialistilor.
"Rezultatele indica faptul ca functia simbolica a unor stimuli auditivi, in acest caz muzica, pot influenta perceptia si la nivelul unui alt simt, cum ar fi, spre exemplu, gustul", concluzioneaza specialistii, potrivit sursei citate.
@N