Rezultatele a 17 studii arată că depresia este strâns legată de accidentul vascular cerebral. Riscul producerii unui atac cerebral este cu 34% mai mare la persoanele care au suferit de depresie, la un moment dat în viaţă, faţă de cei care nu au manifestat această tulburare.
Citeşte şi:
Atenţie la simptomele atacului cerebral!
Câtă ciocolată trebuie să mănânci ca să scazi riscul de accident vascular-cerebral
La cele 17 studii care au urmărit cauzele accidentelor vasculare cerebrale (AVC) au participat peste 200.000 de persoane, care au fost monitorizate între 3 şi 29 de ani. Niciunul dintre participanţi nu suferise vreun atac cerebral la începutul cercetărilor. Pe parcursul anilor de supraveghere, oamenii de ştiinţă au corelat episoadele de depresie cu frecvenţa producerii atacurilor.
În timp ce două studii au stabilit că tulburarea afectivă creşte doar puţin riscul unui AVC, alte două studii nu au constatat nicio legătură între cele două.
În schimb, celelalte 13 cercetări au dezvăluit că depresia creşte, în medie, cu 34% riscul producerii unui atac cerebral.
Analiza celor 17 cercetări independente este "foarte convingătoare", a declarat Maria Glymour, profesor la Şcoala de Sănătate Publica din cadrul Universităţii Harvard, care nu a fost implicată în niciunul dintre studii.
Glymour a adăugat că încă nu se ştie dacă depresia este cea care creşte propriu-zis riscul producerii unui atac vascular cerebral sau dacă cele doua probleme medicale sunt generate de aceleaşi cauze.
Cafeaua alungă depresiile femeilor
"Ştim că depresia afectează comportamentul care, la rândul lui, influenţează factorii de risc ai atacului vascular cerebral, precum regimul alimentar, activitatea mintală sau cererea de ajutor medical când este nevoie", a precizat profesorul de la Harvard, pentru Reuters Health.
"Aceste lucruri necesită