Relatiile noi si modificarile mari in cariera nu mai sunt asteptate in acest interval de varsta, ceea ce poate provoca o stare de confuzie si o stagnare psihologica mai indelungata. "Persoanele se simt mai mult intr-o cursa cu timpul, uneori frustrate de un esec, pentru a-si atinge obiectivele stabilite in tinerete. Se produc schimbari majore, unii se resemneaza, iar altii isi reevalueaza si isi restabilesc prioritatile, readucand un nivel ridicat de confort atat in viata lor individuala, cat si de cuplu", spune psihologul Gabriela Cuntan.
Influentata de regimul de viata
Uneori modificarile aparute in viata adultilor, in modul in care acestia traiesc, nu sunt datorate factorilor individuali, ci factorilor care tin de caracteristicile generatiei din care acestia fac parte. "Generatia care in momentul de fata incadreaza persoane cu varste intre 40 - 50 - 60 de ani este denumita baby boomers, generatie care de-a lungul timpului si-a pus amprenta asupra schimbarii la varsta adulta. Astfel, au acordat noi valente ideii de casatorie, au amanat venirea copiilor in familie, contribuind la scaderea dimensiunii familiei atat ca numar, cat si ca semnificatie.
Probabil aceste schimbari s-au datorat si regimului de viata, nevoii de control a nasterii si aspiratiile de a duce o viata mai confortabila. Aproximativ o treime din generatia varstei de mijloc isi exprima cu regret inceputul perioadei luarii deciziilor, in special atunci cand i-a urmarit esecul in cariera", mai spune specialistul.
In timp ce unii cred ca aceasta criza are o determinare psihologica, altii considera ca aceasta este cauzata de factori biologici cum ar fi productia mai mica de testosteron la persoanele de varsta mijlocie.
Gabriela Cuntan,
telefon: 0735.193.439
contact@lapsiholog.com
Procesul de tranzitie
Fiecare persoana trece, la un moment dat, prin faza