MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
In general, pentru tratamentul leucemiilor sunt utilizate diverse tipuri de medicamente sau alte metode terapeutice, in functie de forma de leucemie pe care ati dezvoltat-o (in functie de tipul de leucocite afectate). In cazul leucemiei limfoblastice acute, caracterizata printr-o supraproductie de celule sanguine imature (limfoblasti, care, in mod normal, se pot maturiza in limfocite), tratamentul presupune 2 faze: prima faza, numita terapie de inductie, are rolul de a distruge cat mai multe celule leucemice in scopul de a obtine remisiunea bolii (disparitia semnelor si simptomelor), de regula prin administrarea chimioterapiei, eventual in asociere cu radioterapia, mai ales daca celulele canceroase au invadat creierul. Uzual, se utilizeaza metotrexatul si alte combinatii de medicamente care maximizeaza efectul tratamentului. Cea de a doua faza, numita terapie de consolidare, se face pe parcursul remisiei si are drept scop distrugerea oricarei celule leucemice ramase.
Daca aceste celule (persistente) nu sunt distruse, ele pot duce oricand la aparitia ulterioara a recurentelor si, de aceea, tratamentul de mentinere implica administrarea, timp de 2-3 ani, a chimioterapiei in doze mici.
Alte solutii terapeutice pentru tratamentul leucemiilor includ:
* Alfa-interferonul, agent antiviral care opreste raspandirea celulelor leucemice si sustine sistemul imunitar.
* Anticorpii specifici - anticorpii care distrug celulele leucemice pot fi indepartati din organism, iar numarul lor poate fi crescut semnificativ in laborator. Acestia pot fi apoi reintrodusi in organism, ajutand la distrugerea mai multor celule leucemice.
* Acidul retinoic - una dintre problemele asociate cu leucemia este ca leucocitele se multiplica, dar nu se matur