Noua sursă de inspiraţie a industriei americane de film este Biblia. Mel Gibson recidivează, în timp ce Moise şi Noe sunt noi supereroi din blockbustere.
Filmele de la Hollywood vin mereu în valuri, fie că aceste grupuri tematice sunt despre basme, vampiri, literatură clasică sau Frankenstein, iar filmele biblice – la mare modă în anii ’20-’50 – sunt noul val trendy din Cetatea Filmului. Marile studiouri varsă bugete enorme în poveşti religioase mai ales pentru că, la fel ca literatura clasică, basmele sau Frankenstein, acestea sunt bine cunoscute şi iubite de publicul creştin din toată lumea. S-ar putea să se vândă mai prost în China, dar şi acolo un film precum "Patimile lui Hristos" a încasat 1,6 milioane de dolari, deloc de neglijat.
Pelicula regizată de Mel Gibson din 2004 a mai făcut bani şi în alte pieţe non-creştine, precum Hong Kong (două milioane de dolari) sau Japonia (peste 10 milioane de dolari).
De altfel, "Patimile lui Hristos" a fost un mare succes de casă, în ciuda sau poate chiar datorită controverselor legate de filmul lui Mel Gibson, cu încasări de 370 de milioane de dolari, de peste 12 ori mai mari decât bugetul.
Potop de ecranizări biblice
În prezent există şase proiecte cu teme religioase, în diferite stadii de dezvoltare, însă precedentele de la Hollywood arată că invazia nu este departe. Studiourile Paramount au dat undă verde filmului cu buget uriaş "Noah/ Noe", cu Darren Aronofsky ("Recviem pentru un vis", "Lebăda neagră") ataşat proiectului ca regizor.
Studiourile Warner Bros s-au legat la cap cu filmul despre eroul evreu Judah Maccabee (Iuda Macabeul), care va fi regizat de suspectul de antisemitism Mel Gibson. Proiectul deja i-a înfuriat pe evreii de la Hollywood.
Pe lângă asta, mai există un proiect de film cu acelaşi Judah Macc