Consecinţele unui răspuns negativ al grecilor la referendum asupra pieţei locale vor fi resimţite puternic, iar euro s-ar putea apropia de 5 lei. Sursa: REUTERS
Anunţul făcut de premierul Greciei privind organizarea unui referendum în decembrie, în care va fi decisă sau nu adoptarea planului de la Bruxelles privind măsurile de austeritate şi ştergerea datoriilor, a pus iar pe jar pieţele financiare. După luni de zile în care liderii europeni au negociat şi renegociat acordul privind modul în care trebuie ajutată Atena, Papandreou vine şi, cu un simplu anunţ, pune sub semnul îndoielii cam... totul!
Euro s-ar apropia de 5 lei
Creşterea riscului de ţară, deprecierea leului şi scăderea importantă a exporturilor sunt doar câteva dintre efectele negative pe care România ar putea să le resimtă în urma unui vot negativ al grecilor cu privire la ajutorul pe care Bruxelles-ul a decis să-l acorde Greciei.
În cazul în care Atena intră în incapacitate de plată şi ia decizia de a ieşi din zona euro, efectele asupra pieţelor financiare vor fi puternice şi ar putea dura cel puţin câteva luni, potrivit specialiştilor chestionaţi de EVZ. Pieţele financiare sunt cele care reacţionează primele şi cel mai puternic în urma unui şoc de acest gen, aşa că, cel mai probabil, românii vor resimţi aceste efecte la nivelul cursului de schimb şi costului creditelor.
Am putea să ne aşteptăm la un leu mai depreciat cu procente bune, care ar putea atingere un nivel de aproape 5 lei/euro. Totodată, ne putem aştepta la o creştere puternică a costului riscului de ţară.
Moment Lehman Brothers
"Am putea asista, pe termen scurt, la o stupoare ca în cazul Lehman Brothers. Pe termen mediu, costurile împrumuturilor vor creşte pentru toate statele europene", a afirmat analistului economic Aurelian Dochia.
De exem