Premierul mizează pe dorinţa majorităţii populaţiei ca Grecia să rămână în zona euro. Un rezultat favorabil guvernului ar neutraliza pe termen lung şi opoziţia de la Atena. Sursa: REUTERS
În spatele anunţului făcut luni de premierul grec Georgios Papandreou privind organizarea unui referendum asupra planului de salvare a economiei elene se află calcule politice riguroase, susţin analiştii economici. Comentariile acestora vin să răspundă unei întrebări aflată pe buzele tuturor: ce anume l-a determinat pe şeful executivului socialist de la Atena să ia o astfel de decizie la doar câteva zile după un acord european care părea să fi spulberat temerile legate de iminenţa falimentului Greciei şi contagiunea zonei euro?
Angajament european
Deşi, potrivit primelor informaţii, la referendumul care ar putea avea loc în decembrie grecii vor fi întrebaţi dacă susţin noul acord de salvare a economiei elene, Papandreou va transforma, cel mai probabil, consultarea populară într-una legată strict de viitorul Greciei în zona euro.
"Vreţi să păstrăm moneda unică europeană sau să revenim la drahmă?", ar suna întrebarea pe care premierul vrea să o pună pe buletinele de vot.
Deşi marea majoritate a populaţiei respinge măsurile de austeritate care decurg automat din orice nou acord de salvare încheiat cu creditorii externi, circa 70 la sută dintre greci nu vor să renunţe la euro. În aceste condiţii, Papandreou îi va avertiza pe greci că un "NU" la referendum va echivala cu faliment naţional şi, inevitabil, ieşirea din zona monedei unice.
De altfel, şeful diplomaţiei elene, Stavros Lambridinis, a declarat pentru CNN că este sigur că rezultatul referendumului va fi unul favorabil guvernului pentru că "grecii sunt susţinători fanatici" ai Europei. "Ne-am cam săturat de atâta lume care pune la îndoiala înţelepciunea şi angaj