O clădire din strada Şelari nr. 14, din zona Lipscani, a fost demolată în noaptea de 28 spre 29 octombrie. Imobilul a fost construit în secolul XIX, având o vechime de aproximativ 100 de ani, însă demolarea a fost făcută pe baza unei autorizaţii eliberate de Primăria Capitalei, beneficiarii autorizaţiei fiind Alexandru Neagu şi Ilie Potecaru.
Potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ), care reglementează zona Centru Istoric a Municipiului Bucureşti, clădirea are un grad de protecţie medie, singurele intervenţii acceptate fiind restaurarea şi conservarea. Cu toate acestea, arhitectul Adrian Crăciunescu, contactat de gândul, susţine că a efectuat un studiu istoric, prin care a stabilit că doar o parte din faţada clădirii, de la primul etaj, trebuie păstrată.
În urma expertizei tehnice realizate, specialiştii au ajuns la concluzia că faţada nu poate fi menţinută în starea în care se află în prezent, aceasta reprezentând un pericol pentru trecători. Structura clădirii este instabilă şi ar fi putut oricând să cadă.
Contactat de gândul, proiectantul viitoarei construcţii, arhitectul Codrin Triţescu, susţine că demolarea s-a făcut într-un cadru legal, prin respectarea tuturor procedurilor de avizare. Autorizaţia 539/1015522/25.08.2011, cea pe baza căreia s-a aprobat demolarea construcţiei existente, aprobă şi reconstrucţia, restaurarea şi conservarea imoblilului.
"Clădirea are două corpuri, iar cel din spate era demolabil. Însă nu se putea ajunge la cel din spate, fără a demola şi partea din faţa. Istoric vorbind, doar o parte din faţadă era de păstrat, însă în urma expertizei tehnice am ajuns la concluzia că nu se poate, aceasta fiind lăsată", a declarat Codrin Triţescu.
Potrivit acestuia, imobilul va fi renovat şi va deveni o clădire cu funcţiune mixtă, parterul fiind destinat scopului comercial, iar la etaj vor fi apartamente. Conform autoriza