Analistii considera ca decizia BNR de reducere a dobanzii cheie cu 0,25% va avea un impact modest sau chiar nul in economia reala. Insa, cel mai important este semnalul dat pietei, in contextul in care alte taieri de dobanda ar putea fi aplicate anul viitor, pe fondul continuarii procesului de dezinflatie.
"Cred ca decizia BNR este justificata in primul rand de reducerea foarte rapida a inflatiei si de pespectivele foarte bune pe care le are dezinflatia in trimestrele urmatoare", sustine economistul sef al Raiffeisen Bank, .
El apreciaza ca reducerea dobanzii cu 25 puncte procentuale, pana la 6%, poate fi un prim pas intr-un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, "existand spatiu creat de o dezinflatie peste asteptari si de o politica fiscal-bugetara care pare ca ramane angajata la obiectivele pe care si le-a asumat".
"Taierea dobanzii cheie a fost o surpriza, pentru ca anticipam reduceri de abia la inceputul anului viitor. Acum nu ne asteptam la o taiere din cauza turbulentelor internationale", a spus, pentru Wall-Street.ro, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, .
De asemenea, potrivit unui raport al RBS Bank, declinul abrupt al inflatiei la 3,5% in septembrie, fata de 8,4% in mai, a creat acest spatiu suplimentar pentru noi reduceri de dobanda, dar cel mai probabil de anul viitor.
"In opinia noastra, tinand cont de o rata a inflatiei scazuta anul viitor (3,5%) si de deficitul de cerere, inceperea procesului de taiere de dobanda trebuia sa porneasca la un moment dat, altfel conditiile financiare in termeni reali ar fi devenit prea restrictive pentru economie", se arata in raportul RBS.
Si Erste vede inceperea procesului de relaxare a politicii monetare si estimeaza in martie anul viitor o dobanda cheie de 5,5%. Totodata, analistii Erste remarca ca randamentele la titlurile de stat pe cinci ani nu se vor corela prea m