Casele de amanet au găsit soluții atât pentru cei foarte săraci, cât și pentru posesorii de obiecte de lux. Criza nu i-a ocolit nici pe patronii caselor de amanet din Bucureşti, care s-au văzut nevoiţi să diversifice gama de obiecte primite gaj în schimbul unor sume de bani.
„Înainte, cele mai obișnuite obiecte amanetate erau bijuteriile din aur, urmate de electrocasnice și electronice, în special telefoane mobile“, a spus Aura Buși, reprezentantă a unei case de amanet de pe Şoseaua Colentina.
Acum, însă, situaţia s-a schimbat. Unele case de amanet de cartier oferă împrumuturi pe buletine lăsate garanție. Suma este între 40 și 50 lei, iar debitorii se întorc după actul de identitate în scurt timp. Această modalilate este pentru cei mai nevoiași care nu au lucruri valoroase de amanetat, însă există și extrema cealaltă.
„La noi vin de obicei oameni bogați, nu le mai merg afacerile și își amanetează, pentru scurt timp, mașinile, tablourile scumpe, ceasurile de firmă“, a mărturisit o angajată a agenției Tezaur, o casă de amanet de pe Calea Moşilor care se ocupă numai cu obiecte de valoare, chiar și cu imobile și terenuri.
Împrumut pentru bani de mâncare
Dacă oamenii înstăriți apelează la împrumuturi pentru a-și salva afacerea, cei mai sărmani o fac pentru a-și cumpăra alimente. ,,Am amanetat două inele dragi că nu mai aveam bani de mâncare“, a povestit, cu lacrimi în ochi, o pensionară de 65 de ani care locuieşte în zona Obor. Aceasta a mărturisit a mărturisit că amanetul o ajută foarte mult și că nu cheltuie niciodată toți banii pe care îi obține: ,,Acum mă duc să iau o bucată de brânză și ceva legume, dar păstrez restul să-mi recuperez inele“.
În ultima vreme, profiturile caselor de amanet au mai scăzut, ,,dar nici nu ne plângem“, a explicat Aura Buși. ,,Mulți au apucat să-și amaneteze bijuterii, telefoane, tot felul de gadget-u