Peste 200 de cărţi vechi, în limba ebraică, au fost descoperite în timpul lucrărilor de reabilitare a Muzeului Memorial al Holocaustului din România, aflat în Şimleul Silvaniei, volumele fiind lăsate în ultimii 70 de ani în pod, între plafon şi scânduri care nu au fost mişcate în tot acest timp, informează Mediafax.
Directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din România, Daniel Stejeran, a declarat, joi, pentru Mediafax, că peste 200 de cărţi vechi, în limba ebraică, au fost găsite, în pod, în timpul lucrărilor de reabilitare a clădirii muzeului.
"Muncitorii care efectuează lucrări de reabilitare la Muzeul Holocaustului au descoperit în pod peste 200 de cărţi vechi, în limba ebraică, volumele fiind neatinse de dinainte de Holocaust. Cărţile au stat ascunse, în ultimii 70 de ani, între plafon şi scânduri care nu au fost mişcate în tot acest timp. Am găsit volume şi din 1899. Unele cărţi sunt distruse şi afectate de apa ploilor care a pătruns prin acoperişul şubred şi nu mai pot fi recondiţionate, dar altele sunt păstrate în stare bună", a declarat Daniel Stejeran.
Potrivit sursei citate, toate aceste volume au aparţinut comunităţii evreieşti care a locuit în Şimleu Silvaniei până în timpul celui de-al doilea război mondial şi oferă o bogată gamă de informaţii privind viaţa comunităţii de dinainte de Holocaust.
"Cea mai mare parte sunt cărţi de rugăciune, în limba ebraică. Pe lângă valoarea în sine, aceste cărţi sunt importante dat fiind că în ele oamenii îşi făceau însemnări referitoare la viaţa de zi cu zi: câţi copii aveau, câţi bani trebuiau să achite unei alte persoane etc. Sunt date care ajută la o mai bună înţelegere a vieţii dinainte de Holocaust", a declarat Stejeran.
Directorul muzeului intenţionează să aducă la Şimleu Silvaniei un specialist, cu ajutorul comunităţii evreieşti din Oradea, care să analizeze volumele care au sta