Decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de a reduce dobânda cheie de politică monetară de la 6,25%, la 6% pe an nu reprezintă un semnal suficient de puternic pentru bănci astfel încât acestea să micşoreze, la rândul lor, dobânzile percepute clienţilor la creditele în lei. Simplu spus, economiştii susţin că măsura BNR nu se va resimţi neaparat şi în buzunarele românilor care au credite în lei.
"Scăderea dobânzilor băncilor depinde de mai multe elemente. Acesta ar fi un prim pas, dar sunt necesare alte tăieri pentru a fi luat în serios", a declarat pentru gândul Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii.
În opinia sa, decizia ar trebui corelată cu noi măsuri pe piaţa interbancară pentru ca măsura să fie resimţită la nivelul economiei. "Dobânda interbancară fluctuează, fiind când mai mare, când mai mică decât dobânda cheie. Acestea ar trebui să fie mai bine ancorate între ele", a subliniat Crăciun care a precizat că şi politicile privind gestionarea adecvată a lichidităţii de către BNR se află în strânsă legătură cu dobânzile practicate de bănci.
Cu cât s-ar putea reduce rata unui împrumul mediu dacă băncile ar micşora, la rândul, lor dobânzile creditelor în lei
"Ajustarea treptată a condiţiilor monetare reale în sens larg este aşteptată a se reflecta în nivelul dobânzilor practicate la creditele acordate de băncile comerciale", se arată în comunicatul BNR, făcut public în urma anunţării deciziei de reducere a dobânzii de politică monetară.
Dacă am lua în calcul un credit mediu fără garanţie în valoare de 25.000 de lei şi cu o scadenţă de cinci ani, la o dobândă lunară medie de 14%, rata achitată este de 582 de lei. Însă, dacă această dobândă s-ar reduce cu 0,25 de puncte procentuale, rata ar scădea la 578,5 lei, adică 1%, arată calculele realizate de Traian Stancu, chief operating officer al companiei de brokeraj bancar Kiwi Fin