● Jurnalul Naţional: Aţi iniţiat revizuirea Constituţiei prin iniţiativa legislativă cetăţenească. Este ea posibilă?
● Oana Florea, director executiv FACIAS: Din punct de vedere strict juridic, da, este posibilă. Temeiul legal îl reprezintă art. 150 din Constituţia României şi Legea 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni.
● Dar cât de realizabil este acest proiect?
● Asta depinde în mare măsură de cetăţeni. Este vorba despre solidaritate, iar acest lucru se învaţă. Tocmai de aceea au fost aplicate atât de uşor măsurile antisociale din ultimul timp, pentru că românii nu au ştiut să fie solidari şi să ia atitudine. Noi luptăm să punem pe picioare o Platformă Civică puternică, activă, care implică deja organizaţii majore ale pensionarilor, militarilor în rezervă, artiştilor, tinerilor, pacienţilor. Nimeni nu trebuie să ia în glumă forţa unei societăţi civile unite!
● La ce se referă modificările pe care vreţi să le aduceţi?
● Constituţia României este departe de a fi perfectă, dar deocamdată noi dorim introducerea a trei modificări. Una se referă la posibilitatea suspendării preşedintelui la iniţiativa a 1 milion de cetăţeni. Aceasta este o prevedere care nu vizează un anumit preşedinte, ci este doar o normă care dă posibilitatea ca persoana care ocupă această funcţie şi nu îşi va îndeplini promisiunile sau respectă atribuţiile să poată fi suspendată din funcţie înainte de terminarea mandatului. E profund incorect ca poporul să aleagă un preşedinte, dar să nu aibă posibilitatea de a iniţia un referendum pentru suspendare în cazul în care preşedintele respectiv nu se află la înălţimea misiunii sale. Aşa, dacă Parlamentul e singurul iniţiator al suspendării, e simplu: inventezi un partid care momeşte parlamentari cu promisiuni guvernamentale, arunci două-trei ciozvârte din bani public