Majoritatea oamenilor consuma prea multa sare, excesul de sodiu avand nenumarate efecte secundare asupra organismului. Sarea poate fi insa inlocuita cu succes de mirodenii si condimente, acestea avand si efecte benefice asupra sanatatii.
In prezent se recomanda sa nu se depaseasca jumatate de lingurita de sare pe zi, in cazul persoanelor de peste 50 de ani, si maximum o lingurita (2.300 mg) pentru ceilalti, conform Suite101.com. Numai ca aici intra si sarea folosita ca si conservant in bulion, de exemplu, sau cea din meniurile semipreparate ori din mustar, maioneza sau ketchup, astfel ca sarea ingerata zilnic e dificil, daca nu imposibil, de cuantificat.
Tocmai de aceea ar trebui sa ne atingem cat mai rar de solnita si sa invatam sa gatim cu cat mai multe mirodenii si condimente, care au avantajul de a ne intari si sistemul imunitar.
Astfel, adaugarea patrunjelului acolo unde se poate inseamna un bonus pentru sistemul digestiv, pentru ca acesta este diuretic, stimuleaza rinichii, da vigoare plamanilor si improspateaza respiratia. Busuiocul este antiinflamator, antibacterian, protejeaza de osteoartrita, intarind oasele.
Cimbrul este si el antibacterian, ajutand si in caz de bronsita, iar rozmarinul imbunatateste memoria, previne matreata, amelioreaza durerea de cap si ajuta sistemul nervos.
Nu in cele din urma, menta te ajuta sa ai un somn mai bun, imbunatateste digestia, amelioreaza durerea de dinti, colicii, dar si durerea de gat si crampele menstruale.
La fel de indicate sunt piperul, care stimuleaza digestia, luptand cu bacteriile, care cotinte Vitamina A si K, magneziu si potasiu, dar si scortisoara, care imbunateste starea de spirit si concentrarea.
Turmericul, consumat regulat, previne cancerul, este antiinflamator, fiind bun si in caz de psoriazis, unde amelioreaza simptomele.