După intense discuţii purtate mercuri seară la Cannes de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy şi cancelara Germaniei, Angela Merkel cu responsabilii FMI şi cu cei ai principalelor instituţii europene (UE, Eurogrup, BCE) şi după o întâlnire avută tot acolo cu premierul Greciei, s-a decis ca referendumul anunţat de Giorgios Papandreou să aibă loc pe 4 decembrie. Miza pusă în joc a fost însă modificată, iar ajutoarele acordate Greciei au fost condiţionate.
Sub presiunea cuplului franco-german, Giorgios Papandreou a fost nevoit să cedeze. Convocat de urgenţă mercuri seară la Cannes, în ajunul summit-ului G20, premierul grec a fost somat de preşedintele Nicolas Sarkozy şi de cancelara Angela Merkel să-şi explice decizia de a organiza un referendum privind planul de salvare a ţării, adoptat acum o săptămână în unanimitate la Bruxelles.
Discuţia a fost probabil aprinsă, ţinând cont de nervozitatea şi tensiunea de care a dat dovadă preşedintele Franţei la conferinţa de presă ţinută puţin înainte de miezul nopţii. În primul rând, grecii au fost constrânşi să organizeze consultarea populară cât mai repede, pe 4 decembrie, s-a decis de comun acord cu Papandreou. În al doilea rând, chestiunea pusă nu va fi acceptarea sau nu a planului de salvare european, ci apartenenţa sau nu a Greciei la zona euro. "Grecii trebuie să decidă acest lucru", a insistat Sarkozy.
Între timp, însă, "planul european trebuie aplicat, iar pentru acest lucru e nevoie de consens politic la Atena", au mai spus preşedintele Franţei şi cancelara Germaniei. Pentru a-i forţa mâna şi mai mult premierului elen, dar şi pentru a-i pune pe greci în faţa responsabilităţilor lor, s-a decis de asemenea ca a şasea tranşă a ajutorului promis de FMI Greciei (e vorba de circa zece miliarde de euro) să nu fie vărsată decât odată ce se va afla rezultatul referendumului.
Joi dimineaţă, începând