Banca Centrală Europeană a redus, joi, dobânda de politică monetară la 1,25% de la 1,5%, spre surprinderea economiştilor, care se aşteptau ca BCE să menţină rata.
Decizia a fost luată în prima şedinţă a noului preşedinte al instituţiei, italianul Mario Draghi, care a acţionat rapid în contextul în care se profilează o nouă recesiune, iar tensiunile pe marginea crizei datoriilor suverane cresc tot mai mult.
Mario Draghi, care a preluat conducerea BCE într-un moment critic al zonei euro, pare mai dispus decât predecesorul său, Jean-Claude Trichet, să tolereze inflaţia în numele creşterii economice şi a stabilităţii, scrie New York Times. Rata anuală a inflaţiei în zona euro este de 3 la sută, cu mult peste ţinta BCE de 2 la sută. Dar mulţi economişti susţin că, în contextul în care fabricile produc sub capacitate, există o ameninţare mică a inflaţiei susţinute.
Ce spuneau analiştii înaintea şedinţei
Înaintea şedinţei de joi, părerile economiştilor cu privire la posibilitatea ca noul preşedinte al BCE să reducă dobânda de referinţă la doar două zile de la preluarea funcţiei, au fost împărţite.
Au existat analişti care au spus că "prudentul dom Dragi" va evita orice mişcare îndrăzneaţă şi că se va face remarcat ca fiind un luptător împotriva inflaţiei. Ei arătau că Draghi trebuie să îi convingă întâi pe membrii germani ai BCE, care au în vedere stabilitatea preţurilor şi care s-au opus, probabil, reducerii dobânzii.
De cealaltă parte, erau economiştii care susţineau că Mario Draghi, care are un doctorat în economie, îşi dă seama că pericolul unei recesiuni este mult mai mare decât riscul de creştere a preţurilor. În plus, ei spuneau că actualul preşedinte al Băncii Centrale va dori să demonstreze că este un apărător al creşterii zonei euro şi a stabilităţii.
Şi Banca Naţională a României a decis, miercuri, să reducă,