Psihologul olandez a spus că a falsificat datele studiilor pentru că nu a suportat pesiunea la care era supus.
Diederik Stapel, specializat în psihologie socială şi profesor la Universitatea din Tilburg (Olanda) a recunoscut că a falsificat datele de la zeci de studii publicate în reviste de prestigiu, printre ele numărându-se şi „Science“.
El a fost suspendat în luna septembrie din funcţia de decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale şi Comportamentale, moment în care a declarat că îi este ruşine pentru ce a făcut şi că simte că a trădat meseria pe care o avea, de om de ştiinţă, scrie publicaţia „El Mundo“.
Frauda a fost descoperită de colegii lui, dar nu se ştie cu exactitate câte date a falsificat. „A publicat aproximativ 30 de studii despre care ştim că sunt false, dar este foarte posibil să fie mai multe“, a spus preşedintele comitetului care investighează cazul, Pim Levelt.
„Am ales un drum greşit“
În urma scandalului, „Scinece“ a publicat un editorial în care îşi avertizează cititorii cu privire la dubiile care planează asupra lucrărilor lui Stapel care au apărut în paginile publicaţiei.
La rândul lui, Stapel a recunoscut că a falsificat cercetările printr-un comunicat trimis publicaţiei olandeze Brabants Dagblad.
„Am dat greş în cariera mea de investigator. Am modificat datele studiilor şi le-am falsificat nu o dată, ci de nenumărate ori. Îmi pare foarte rău. Nu am putut să suport presiunea şi am ales un drum greşit“, a scris psihologul.
Modul în care acesta şi-a păcălit colegii şi publicul era foarte simplu. După şedinţele în care pregătea şi discuta cu studenţii şi cu colaboratorii săi modul în care vor face un anumit studiu, el spunea că se ocupă de obţinerea datelor statistice şi pur şi simplu le inventa.
Astfel, îşi ducea colegii în eroare şi experimentele şi cerce