Bărbatul a putut fi văzut la lucru de către băcăuani la manifestările culturale și artistice ce au avut loc timp de opt zile la Moinești
Timp de opt zile, orașul Moinești a devenit centru cultural și artistic al județului Bacău. Astfel, în perioada 26 octombrie - 2 noiembrie, s-au desfașurat în orașul petrolului trei acțiuni care au adunat împreună aproape toată suflarea orașului. "Aurul negru - tradiție și continuitate în Moinești", manifestările anuale „Mâini de aur" și expoziția fotografică și video „Ancestral și actual pe plaiurile moineștene", toate unite sub sloganul turistic, au făcut deliciul moineștenilor timp de opt zile: „Viitor la timpul prezent".
Mai multe imagini aici.
"S-a vorbit despre petrol, despre trecutul, prezentul și viitorul acestuia la Moinești. Au fost invitați meșteri populari renumiți, artiști în domeniul fotografiei și picturii naive. S-au vernisat expoziții , au cântat interpreți de muzică poulară, au cântat și au dansat formații de copii din localitate", a declarat prof. univers. dr. Gheorghe Epuran, unul dintre organizatorii evenimentelor.
Olarul care crede în trecut
De departe însă, atracția manifestărilor a fost Vasile Luca, singurul olar din județul Bacău. Are venerabila vârstă de 82 de ani însă simte că nu poate renunța sub nicio formă la această meserie. Este de loc din satul Frumoasa, are șapte copii însă niciunul dintre ei nu a vrut să ducă mai departe această meserie. La Moinești s-au adunat în jurul său elevii dar și băcăuanii trecuți de mult de prima tinerețe. Toți au fost curioși să vadă cum lucrează Moș Vasile la vestita masă a olarului.
"Aș vrea să îmi deschid un mic atelier pentru a-i învăța pe tineri să modeleze lutul. Am încredere în ceea ce fac și consider că olăritul nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Eu am făcut prima oală din lut când aveam 12 ani. Nu mai știu cât