Oamenii care l-au văzut pe Muammar Gaddafi în ultimele ore de viaţă şi medicul care i-a eliberat certificatul de deces au vorbit cu jurnaliştii de la Der Spiegel şi i-au ajutat să răspundă la întrebarea: "Cum a murit dictatorul?".
Ideea ca familia Gaddafi să se ascundă la Sirt i-ar fi aparţinut fiului dictatorului, Mutassim, şi este catalogată drept una "stupidă" de jurnaliştii germani. Mutassim i-a spus tatălui său că nimeni nu-i va căuta acolo şi nici nu va bănui măcar să se pot ascunde chiar în oraşul natal al lui Gaddafi.
A fost o alegere bizară, notează Spiegel, pentru că Sirt era ultimul bastion al apropiaţilor lui Gaddafi, un oraş pescăresc pe care dictatorul l-a transformat într-un punct important pe hartă, fiind sediul multor conferinţe internaţionale.
Bazându-se pe interceptări radio, rebelii au aflat că se întâmplă "ceva important" în partea de vest a oraşului. Pe 20 octombrie, la ora 8:30, unul dintre ei, aflat de pază pe acoperişul unei foste fabrici a dat alarma, când a văzut un convoi cu zeci de SUV-uri.
Rebelii au luat "suveniruri": o şosetă şi un pantof al lui Gaddafi
Rebelii au atacat maşinile din toate părţile, dar nu au folosit arme foarte puternice, de frică să nu-l lovească pe unul de-ai lor. La un moment dat, a apărut un avion care a bombardat convoiul. Gaddafi a ieşit din maşina sa, Toyota Land Cruiser, şi deja avea o rană la cap, care sângera.
15 oameni, printre care Gaddafi şi şeful securităţii, Mansour Dau, au început să alerge şi s-au ascuns în două tuneluri de beton. Rebelii au reuşit să prindă trei soldaţi, iar unul le-a confirmat că Gaddafi fusese cu ei. De altfel, unul dintre luptătorii anti-Gaddafi îşi aminteşte că un soldat din convoi a strigat: "Lăsaţi-mă să vă spun ceva, lăsaţi-mă să vorbesc: Gaddafi e în convoi!".
"Luptătorii anti-Gaddafi, deja foarte agitaţi, s-au împrăştiat, până au începu