Suha e numele arab al unei stele din Ursa Mică şi s-ar traduce prin "Pierduta", "Uitata". Cuvântul a devenit însă de multă vreme substantiv comun şi, dacă i-am zice Stela văduvei lui Yasser Arafat sau am alinta-o Steluţa, n-am greşi. Doar că diminutivele nu i se potrivesc deloc. "Don't Cry for Her, Palestina" e o glumă de prin 2000, când francezii au acuzat-o de splălare de bani (o poveste cu vreo 11 milioane de dolari). Nu după ea plâng palestinienii, ci după banii lor.
Suha a avut darul de a-şi ridica în cap toată lumea arabă, din 1990 când au măritat-o părinţii, până în noiembrie 2004, când şi-a început opulenta văduvie. De cîteva zile, Suha Arafat a revenit în atenţia opiniei publice: revoluţionarii iasomiei au emis pe numele ei un mandat internaţional de arestare, într-o afacere de corupţie în care e implicată şi fosta prietenă, Leila Trabelsi, soţia lui dictatorului Ben Ali. Luni, Suha a apărut ca o martiră la Al-Arabiya, declarînd că mandatul e o răzbunare politică (unde am mai auzit asta?), un atentat la memoria defunctului său soţ şi nu vine întâmplător acum, când Palestina a fost primită în UNESCO. Femeia de 48 de ani (avea 27, când s-a măritat, iar temutul mire - 61) are un uriaş talent de tragediană. E un personaj! (Păcat că Elena Udrea nu s-a gândit s-o întruchipeze şi pe cea căreia presa din Ramallah i-a dat numele de alint Doamna Sacicubani). Mandatul de arestare o găseşte la Valetta, în frumoasa vilă de un milion şi jumătate, pe care i-a plătit-o repausatul său prieten Muhammad Gaddafi (ce mică-i lumea).
Tunisia a fost ţara ei de adopţie, încă de pe vremea cînd veneratul soţ martir (Suha e neîntrecută în formule pioase) trăia. În 1993, cartierul genereral al Fatah se mutase în Tunis, aşa că Abu Ammar (numele de combatant al lui Arafat) a putut să petreacă un an întreg aproape de tânăra soţie. Apoi s-au întors amândoi în Gaza, dar acolo