România este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care a redus dobânda de politică monetară ca răspuns la criza din Grecia şi a deteriorării, în consecinţă, a perspectivelor economice, potrivit unui articol pe blogul Financial Times (FT), citat de Mediafax.
Confruntată cu riscul unei noi recesiuni, Banca Naţională a României a surprins miercuri pieţele financiare prin reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 6,25% la 6%, în pofida riscurilor pentru leu, scrie jurnalistul FT Stefan Wagstyl.
"Este o decizie surpriză. Nu mă aştept să fie începutul unei serii de reduceri agresive de dobândă. ªi există riscul unei întoarceri dacă se agravează criza din zona euro", a spus analistul Capital Economics Neil Shearing.
Presiunea pentru o reducere a dobânzii era deosebit de puternică, România fiind afectată de una dintre cele mai accentuate înrăutăţiri a perspectivelor economice din regiune.
Cu o creştere de numai 1,5% estimată pentru anul în curs, România s-ar putea îndrepta către o încetinire prelungită, dacă nu chiar spre recesiune, potrivit FT.
Legăturile strânse cu Grecia creează vulnerabilităţi economiei româneşti. Băncile elene au o prezenţă importantă în România. Potrivit calculelor Capital Economics, băncile mamă din Grecia au acordat împrumuturi de circa 5 miliarde de dolari subsidiarelor din România, iar în situaţii extreme ar putea cere înapoierea acestora.
Din fericire pentru BNR, scrie FT, România are şi unele avantaje.
În primul rând, ţara are un acord preventiv cu FMI (însoţit de înţelegeri cu Banca Nondială şi Comisia Europeană - n.r.) în valoare de 5 miliarde de euro (6,8 miliarde de dolari), "muniţie utilă dacă va fi atacată pe pieţele valutare". O misiune a FMI se află în România pentru a treia evaluare a acordului.
Totodată, comparativ cu alte monede cotate liber din regiune, leul "s-a ţinut tare" în f