Biserica ortodoxă de la Lovrin seamănă izbitor cu Catedrala Mitropolitană. Enoriașii români care au colonizat localitatea părăsită de nemți au dorit ca biserica lor să fie făcută după planurile Catedralei de la Timișoara. Şi în Bucureşti există o costrucţie asemănătoare.
Localitatea Lovrin este amplasată în partea de nord-vest a judeţului Timiş, la 47 de kilometri de Timişoara. Prima atestare documentară este în 1488, iar între 1785-1792 zona a fost colonizată cu şvabii bănăţeni.
Până la reforma agrară din 1945, peste 90 la sută din populaţie era germană, însă a urmat încet schimbarea demografică. Aşa se face că românii veniţi din toate provinciile au dorit să aibă o biserică a lor, unde să se poată ruga. Enoriaşii au strâns bani pentru construirea unui lăcaş de cult, a cărui construcţie a început în 1972 şi s-a încheiat în 1988. Cei care au vizitat biserica din Lovrin au descoperit cu uimire asemănarea izbitoare cu Catedrala de la Timişoara. Nu este vorba de o întâmplare.
GALERIE FOTO
„Biserica de la Lovrin a fost construită după planurile Catedralei Mitropolitane din Timişoara. Enoriaşii au dorit să aibă o legătură cu prima biserică a patriarhiei. Ctitorii bisericii sunt creştinii ortodocşi din toată ţara, care au colonizat Lovrinul în anii 60. Înainte, 99 la sută din locuitori erau nemţi, dar ei s-au refugiat, lăsând casele goale“, a spus preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.
GALERIE FOTO CU CATEDRALA DIN TIMIŞOARA
Zidărie identică
La târnosirea bisericii de la Lovrin, în 1988, a participat şi mitropolitul Nicolae Corneanu. În anul 1993 a mai avut loc o sfinţire a bisericii, odată cu terminarea picturilor. „Picturile sunt în stiluri diferite faţă de cele din Catedrală. La fel şi sculpturile de lemn. Dar zidăria este aproape identică cu ce