Prin jocuri politice periculoase, Atena riscă nu doar ieşirea din zona euro, dar şi expulzarea din Uniunea Europeană. Evitarea falimentului depinde de respectarea condiţiilor stabilite cu FMI şi CE. Sursa: REUTERS
De multe poate fi acuzată actuala criză a datoriilor suverane, dar de unul singur nu poate fi blamată: că nu a forţat ajungerea la un numitor comun a celor 17 state membre ale zonei Euro.
După ce Papandreou a aruncat "bomba" referendumului, trei zile au fost suficiente pentru ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, să aibă o voce comună.
Liderii celor mai puternice două economii ale zonei euro au lansat, fără echivoc, un ultimatum Greciei: respectaţi acordul cu noi, ori nu mai vedeţi niciun ban! Iar ieşirea elenilor din zona euro nu le mai părea o aşa mare problemă. Consecinţă: Papandreou a renunţat la refendum! Premierul Greciei a anunţat public că s-a ajuns la un acord cu opoziţia, iar ideea de a organiza un referendum pică.
Grecia riscă expulzarea din UE
Grecia nu poate părăsi zona euro fără a ieşi şi din Uniunea Europeană, potrivit tratatelor UE în vigoare, a anunţat Comisia Europeană, citată de Reuters. "Tratatele confirmă: nu se poate realiza o ieşire din zona euro fără a părăsi UE", a afirmat Karolina Kottova, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe de presă.
Deşi se află pe marginea prăpastiei, guvernul de la Atena foloseşte situaţia de faţă pentru diverse jocuri politice. Matei Păun, managing partner al firmei de consultanţă BAC Investment, a avertizat că anunţul făcut de Grecia privind referendumul nu era decât o perdea de fum cu scopuri strict politice.
"Grecia nu putea primi banii de la FMI decât dacă referendumul era anulat, iar Atena va respecta toate condiţiile acordului cu instituţiile financiare internaţionale", a spus economistul