Autorităţile de reglementare internaţionale au identificat 29 de bănci, dintre care 17 din Europa, care au o importanţă sistemică pentru sistemul financiar mondial şi vor fi obligate să deţină rezerve de capital mai mari cu 1-2,5 puncte procentuale faţă de alte instituţii de credit, informează Mediafax, citând AFP.
Dintre băncile menţionate la reuniunea G20 de la Cannes, 17 sunt din Europa, 8 din Statele Unite şi 4 din Asia, se arată într-un comunicat al Fondului de Stabilitate Financiară (FSF).
Unele bănci din Uniunea Europeană sunt deja obligate să ajungă la o rată de adecvare a capitalului de 9% până la 30 iunie 2012, potrivit acordului de la Bruxelles de săptămâna trecută. Potrivit estimărilor Autorităţii Bancare Europene, aceste bănci vor avea nevoie de capital suplimentar de 106 miliarde de euro.
Între băncile europene de importanţă sistemică patru sunt din Franţa, respectiv BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale şi BPCE, acestea fiind deja anunţate de preşedintele Nicolas Sarkozy.
Băncile germane Deutsche Bank şi Commerzbank se află şi ele pe listă.
Alte patru bănci sunt din Marea Britanie, între care HSBC Holdings şi Royal Bank of Scotland Group.
Pe listă mai figurează din Europa ING (Olanda), Banco Santander (Spania), UniCredit (Italia) şi UBS (Elveţia).
Goldman Sachs, JP Morgan şi Citigroup se află între băncile americane anunţate, iar între instituţiile de credit din Asia se numără Bank of China.
Lista nu este definitivă, ci va fi actualizată anual şi publicată în noiembrie.
Deocamdată pe această listă figurează numai bănci, dar este posibil ca în viitor să fie incluse şi alte companii financiare.
Aceste bănci, al căror faliment poate afecta întreaga economie, vor fi obligate de la sfârşitul lui 2012 să se conformeze unui regim special de demontare a operaţiunilor în caz de dificultăţi.
De