Restaurante, ateliere de pictură, saloane de coafură, florării, magazine de ceramică sau service-uri auto. Sunt, toate, firme înființate anul acesta de către antreprenori care au apelat la sprijinul guvernamental de 10.000 de euro. Poveștile câtorva dintre ei, în numerele viitoare din Capital
La începutul lunii octombrie, a luat sfârșit sesiunea de depuneri pentru „Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri“, cunoscut mai degrabă drept programul prin care Guvernul acordă câte (maximum) 10.000 de euro antreprenorilor debutanți cu vârste până la 35 de ani.
Programul este extrem de criticat. Mulți dintre candidații respinși spun acum că era firesc să nu fie acceptați, cât timp singurii care au, de fapt, șanse sunt „rudele și pilele“ celor însărcinați cu coordonarea programului. Este, evident, o exagerare și, trecând de teoria conspirației, e totuși greu ca cei câțiva funcționari publici prin mâinile cărora trec dosarele doritorilor să se folosească de pozițiile de forță pentru a favoriza peste o mie de firme, câte au fost declarate câștigătoare ale granturilor guvernamentale.
Apoi, nemulțumiri a suscitat și numirea CEC ca unică instituție de creditare implicată în program. După cum a declarat în mai multe rânduri Dumitru Nancu, vicepreşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), programul de sprijinire a debutanţilor în afaceri a fost trimis tuturor băncilor, însă CEC a fost singura companie financiară interesată.
Alți contestatari au reclamat însuși mecanismul de funcționare al programului. După cum se plânge Cătălin, unul dintre candidații care nu au obținut punctajul minim pentru a merge mai departe, „eu înțeleg că s-au înființat cam 4.500 de SRL-uri debutante, dintre care doar câteva sute pot spera la cei 10.000 de euro de la